Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Sunday 12 July 2015

Ayam Percik utk berbuka...


Resepi ayam percikni saya dah buat 3 x Ramadhan ini.
Resepinya simple dan kena dengan tekak keluarga.
Mula2 nampak resepi ini dr program dapur bujang.
Bagi saya resepi ini cepat dah mudah..
Saya ada ubahsuai bahan digunakan

Bahan2

1/2 ekor ayam(saya suka guna ayam yg kurus tak byk isi)
3 biji cili hidup*
1/2 inci halia*
3 biji bawang merah(lebihpun ok)*
garam secukup rasa*
1/2 sudu makan gula pasir*
1/2 sudu serbuk kunyit*
1 batang serai dititik
sedikit air utk blender*(dlm 1/2 gelas)

Cara2
Masukkan bahan bertanda * dalam blender
Blend sehingga bahan hancur
Masukkan bahan dlm blender kedalam periuk
Masukkan serai
Panaskan periuk dan masukkan ayam
Guna api sederhana
Sesekali terbalikkan ayam spy kuah rata terkena padanya
Rebus sehingga masak
Tutup api dan perap ayam dalam kuah berkenaan 1/2 jam
(tak perap pun ok)

Gunakan kuali leper 
Letakkan sedikit minyak
Guna api kecil
Letak ayam atas kuali
Sesekali letakkan kuah diatas ayam yg sedang dibakar
dan terbalikkan ayam spy masak rata
Boleh bakar ikut suka garing ataupun tidak 
sebab ayam tu dah masak

Lebihan kuah dalam periuk
saya tambah air kalau dah kering
tambah 1 sudu gula dan garam secukupnya
Biar mereneh sehingga kuah pekat


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails