Assalamualaikum
Malam ni saya masak kari kepalka ikan merah
Haha lebih sihat dari biasa kerana tak guna santan
Sorry tak tangkap gambar
hehe....
Bahannya senang je yang penting perlu guna lebih...
serbuk kari
Kalau nak lebih sihat boleh ganti minyak masak dengan minyak zaitun.
(Resepi utk rujukan dilain kali)
Bahan2-agak2
kepala ikan merah dibelah dua
1/2 cawan @ 3/4 cwn serbuk kari Babas
5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih ditumbuk
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 biji bunga cengkih
1 biji tomato dibelah empat
4 sudu makan minyak
1 gelas air asam jawa(sejemput je asamnya)
sedikit garam bukit
1/2 sudu makan gula
Cara
tumis bawang hingga wangi dan
masukkan daun kari
masukkan semua rempah ratus
tumis lagi dan
masukkan serbuk kari(bancuh dgn sedikit air)
tumis hingga pecah minyak
masukkan air asam jawa
apabila menggelegak
masukkan tomato dan
kepala ikan
perasakan dgn garam dan gula
Biar kuahnya sedikit pekat
1 biji tomato dibelah empat
4 sudu makan minyak
1 gelas air asam jawa(sejemput je asamnya)
sedikit garam bukit
1/2 sudu makan gula
Cara
tumis bawang hingga wangi dan
masukkan daun kari
masukkan semua rempah ratus
tumis lagi dan
masukkan serbuk kari(bancuh dgn sedikit air)
tumis hingga pecah minyak
masukkan air asam jawa
apabila menggelegak
masukkan tomato dan
kepala ikan
perasakan dgn garam dan gula
Biar kuahnya sedikit pekat
Salam Hamsini..
ReplyDeleteNaz pun suka kari mcm ni.. Tak letak santan.. Lebih sihat..tapi still umpphhh..
sesekalije saya masak kari letak santan... yg penting keluarga sihat...
ReplyDeletesesekali makan kepala ikan... wah....... menyelerakan..
ReplyDelete