Ku bersyukur atas kehadiranmu sayang.

Sunday 3 October 2010

Menu rumah terbuka 2010



Salam semua...dah lama tak update...blog sebab bizy .... Hari ni bukan nak masukkan resepi...just nak catat menu rumah terbuka yg di adakan Sabtu semalam.....Untuk ingatan di lain kali...(serik buku resepi hilang....)


Menu...


1. Nasi impit kiub
- 4 bungkus x 30  kiub = 120 kiub
- masak sekejapje selama 1 jam dah cukup
- cukup 1 periuk paling besar kat rumah


2. Ketupat daun palas
-1.2 kg pulut menghasilkan 70 bungkus ketupat yg comel2...
-1 cawan pati santan + garam


3. Rendang daging
- menggunakan 6 kg daging 
- bawang besar 1 kg
-bawang kecil 1 kg
- serai 1/2 kg
- 2 ketul halia
-200 g cili kering


4. Laksa penang
- 5 kg ikan kembung
- 100 g cili kering @ lebih jika nak lagi pedas
- 6 kg laksa basah, next time tambah 1 kg lagi
-1/2 kg serai
- 40 biji telur di belah 4, next time 30 biji telur dah cukup
- 1 kg cili merah nex time 1/2 kg
- 8 biji timun 
- 1/2 kg bawang besar 


5. Roti jala
- 2 kg, tak cukup ramai yg suka, nex time 4 kg
- kuah kari perlukan 1.5 kg daging
- 1.5 kg kentang
- santan ???? kena tanya kak up


6. Nasi goreng kampung
-7 cawan beras, 2 x masak guna rice cooker kat umah
- 1 genggam cili api
- 150 g ikan bilis di tumbuk @ 1 lesung batu
- 1 ikat kacang panjang
-300 g ayam didadu
-muat 1 bekas nasi
-Masih panas sampai kepetang 
( nasi goreng pun ada peminatnya....)


7. Agar2 resepi normi
- 2 bungkus agar
- 2 tin susu cair
-14 cawan air
-5 cawan gula
-6 keping roti
-menghasilkan 60 ++ bekas


8. Buah duku langsat
- 10 kg
(lebih senang berbanding tembikai, tak takut rosak spt tahun2 sebelumni)


9. Kek coklat
- 2 biji tak cukup ramai yg suka, depa ambil bukan sepotong tapi berpotong2
-next time buat 5 biji baru cukup kot....


10. 200 Pinggan dan mangkuk  next time tambah 50 lagi
- 250 cawan
- sudu garfu cukup 200 je
- 4 bungkus lap tangan
-1 bungkus tuala goodmorning


11.Biskut2 tak perlu banyak asal ade dalam 3 jenis


12. Air
- 2 dozen air gas 1.5 liter
-2 kampit ais yg besar
-6 botol 1.5 liter air mineral
(peringatan...perlu tambah air kosong sewaktu membancuh)

1 comment:

  1. wah banyak jugak menu rumah terbuka ni...semuanya best2 belaka...tahun depan blh buat bbq pulak..mesti best lagi...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails