Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Friday, 22 October 2010

Kek Batik Huda

Salam semua, dah lama saya tak update blog..... sibuk dengan kerja lebih2 lagi hujung tahun, macam2 peperiksaan berlaku kat tempat kerja...so sibuk tanda kertas....


Walau macamanapun aktiviti memasak masih diteruskan...Alhamdulillah petang ni dapat saya mencuri masa utk masukkan resepi yg saya buat petang semalam....


Resepi ni diperolehi dari cikgu Huda....Terima kasih kerana sudi kongsi resepi dengan akak.... Cara membuat saya ubah sikit supaya sesuai dengan saya... 


lagipun haritu masa catat resepi macam biasale tulis bahan je... Cara2 nak buat bukan nak salin ... perasan otakni macam dulu2 masa muda semuanya boleh ingat walau dengarje...huhu (tanda2 umur dah meningkat)


Bahan


1 peket biskut Marie @ 300 g(original)
8 biji telur ayam gred B
250 g milo
1 tin susu pekat
1 buku butter
2 1/2 sudu teh nescafe


Cara membuat


1. Telur dan susu pekat diblender
2. butter dicairkan dalam periuk dengan api perlahan
3. Masukkan telur dan susu kacau tanpa berhenti
4. Masukkan milo dan nescafe serta kacau lagi hingga pekat
5. Masukkan biskut Marie dan tutup api
6. Masukkan dalam bekas yg telah dilapik dengan plastik
7. Tekan2 adunan supaya mampat, biarkan sejuk
8. Masukkan ke dalam peti ais


saya buat separuh adunan sebab banyak sangat guna telur, tetapi masih menggunakan 300 g biskut. Sempat bagi sedikit pada Huda, nak pastikan hasilnya sama macam yg biasa dia buat... Komennya, yg saya buat tidak serangup buatannya.... Lain kali kena pastikan adunan lebih pekat sebelum masukkan biskut. 
Inilah hasilnya....



4 comments:

  1. Ham, cantiknya susunan biskut tu. Semalam tgk kat rumah kakNor. Nnt nak cubalah..

    ReplyDelete
  2. akum kak..jeles tgk akak2 blogger bt sume bley d potong klu iema bt lembik jerk mkn pun msti guna sudu.. =(

    ReplyDelete
  3. Eliza...buat sendiri memberi lebih kepuasan...lebih2 lagi bila ade yg puji hehehe....

    zurena ...akak pun suka, sebab sedap dan senang dibuat.

    Jeffiema...perlu praktis banyak kali supaya dpt menghasilkan kek batik yg boleh dipotong ok....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails