skip to main |
skip to sidebar
Kuih Koci
Khamis lepas, ada lebih daun pisang sayang kalau dibiarkan ...sebab daun ni saya beli....seikat RM 1.00. Teringin pulak nak buat kuih koci....
First time buat, resepi ambik kat Majalah Rasa edisi Ogos 2008. Sepatutnya kuih koci tu bubuh air pandan..tapi tak de daun pandan kat umah sayani....
Dapat 12 biji tapi daun pisang tak cukup so saya buat spt badak berendam....(yg ni saya kena habiskan sorang...huhuhu tak laku). Koci Hisyamuddin suka....
Bahan2
240 g tepung pulut
100 g kelapa parut (inti)
1/2 ketul gula kabung
500 mi santan
2 helai daun pandan / dikisar dan diambil airnya
Daun pisang secukupnya
Cara Masak inti
Cairkan gula kabung bersama kelapa parut/letak sedikit air. Masukkan 4 sudu gula pasir.
Gaul hingga rata
Cara memasak koci
1. Campurkan air pandan bersama tepung pulut dan santan, kacau rata...masukkan santan sedikit demi sedikit.sedikit garam.
2. ambil sedikit tepung dan masukkan inti yg telah dibulatkan spt guli. Bentukkan bulat letak dalam loyang berisi minyak masak.
3. Layorkan dulu daun pisang
4. Bentukkan kon pada daun pisang , letakkan tepung pulut yg telah berinti...Lipat kemas menjadi kon.
5. Masak air pada pengukus dan kukus selama 25 minit
salam Hamsini..nakkk kuih koci 2 ketuiiiii!!
ReplyDeletesuka sangat kuih koci.. nak 5 ketoi
ReplyDeletesalam semua hahaha...sorry dah habis lain kali saya buat banyak lagi....
ReplyDelete