Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Monday, 28 February 2011

Sup Kepala Ikan Merah Bersuun



Bahan2

Kepala ikan merah
1/2 sudu makan ketumbar*
1 sudu teh jintan putih*
3 biji bawang merah* 
2 ulas bawang putih* 
1 inci halia di ketuk
1 keping asam keping
1 sudu makan lada putih*
2 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
suun secukupnya/ikut kegemaran
sedikit daun sup,daun bawang bawang goreng
sedikit gula
garam
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya

Cara2
Tumis bahan  ditumbuk yg bertanda *
Masukkan buah pelaga, bunga lawang, dan kayu manis dan bunga cengkih
Apabila wangi  masukkan  air,  asam keping dan ikan, sedikit gula dan garam
apabila telah menggelegak/ ikan masak, masukkan suun
tutup api dan taburkan daun bawang/sup dan bawang goreng 

1 comment:

  1. sungguh menyelerakan...makan dgn sambal kicap lagi sedap tu...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails