skip to main |
skip to sidebar
Kek ....buah tangan
Salam semua, malam ni nak share ape yg saya masak sepanjang petang tadi... nasib baik si kecil Hanis tak meragam... so boleh buat dengan aman....
Kek ni nak bawa ke rumah mertua esok malam, selalu bawa sebiji... Malam ni dah kena potong sikit sebab hubby tak sabar nak merasa...
Rasanya baru dua kali saya letak gambar kek buah yg dah berpotong... tapi ni versi di kukus selama 4 jam. Dengan keadaan pengukus saya yg tak kedap tu menyebabkan saya terpaksa berulang kali membuka dan mengelap penutup pengukus...Rasa penat betul.
Sempat juga saya membuat sebiji kek coklat tapi versi bakar.
Kek ni pun kena potong juga sebab Haidah teringin nak makan... akhirnya semua merasa kek ni, kecuali Hannah yg dah lena beradu....
Tak taule kek2 ni selamat sampai malam esok ataupun masuk kedalam perut... Nampaknya kena sorok ni......hehehe...kat mane ye?
Resepi kek buah boleh rujuk sini dan kek coklat di sini
saya pun ada tulis resepi kst bawah ni...
Kek buah
Bahan2
1 biji butter /250 g*
2 cawan gula pasir*
2 cawan air*
1 mangkuk membukit buah campur*
4 biji telur gred A/ saya guna 5 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila
4 cawan tepung
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk cream of tartar/dlm btk serbuk
Cara
1.Bahan bertanda * rebus selama 30 minit dgn api sederhana. Pastikan menjadi sederhana likat tutup api....Biarkan sejuk.
2.Panaskan pengukus
3.Kemudian masukan telur sebiji demi sebiji dan kacau.Masukkan esen vanila. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar sedikit demi sedikit dalam adunan. Kacau rata.
4.Masukka ke dlm bekas yg telah diletak kertas dan telah di lenser.
5. Kukus dgn api perlahan selama 4 jam/ saya kukus 3 jam je
6. Angkat penutup dan lap dgn kain setiap 20 minit atau lapik dgn kain pada penutup.
Kek Coklat
Bahan2
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula halus
3/4 cawan serbuk koko- saya letak 1/2 je koko habis..
1 s/t baking powder
1/2 s/t soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
1 cawan air mendidih
1 tin kecil susu pekat manis- saya main agak2 je sebab ada tin besar
5 biji telur - saya guna gred A
Cara2
1. panaskan oven 150 c
2. Ayak bahan2 yg bertepung
3.gaul rata dengan gula, lubangkan ditengah dan masukkan bahan2 bentuk cecair. gaul rata
4. Masukkan air panas dan kacau rata, masukkan dalam loyang yg telah digris bakar selama 1 jam @ hinga masak.
selamat mencuba
amboi..sempat buat 2 resepi kek tu..
ReplyDeletepandai buat kek buah ye..sekata je buah2 tu..
Hamsini..kek buah tu kalo dibakar moist tak? nak kukus 4jam rasa cam lama pulak..
ReplyDeletenampak sedap kek buah tu...
Faradean
ReplyDeleteDulu saya tempah dgn kakak kalau nak balik kg hubby sbb mertua suka.... Akhirnya kena paksa dgn kakak buat sendiri sbb dia tak rajin nak masak2 lagi...huhu.
Eliza cuba buat separuh adunan dan kukus 2 jam je.... Kalau bakar tak moist spt yg kukus....