skip to main |
skip to sidebar
Resepi Coklat Chip
Ramadhan 2015 terasa sangat pantas berlalu...
Kesibukan tugas di tempat kerja dan rumah.. tak henti2..
Bagaimanapun hati teringin juga utk membuat biskut sendiri..
Memandangkan esok hari Sabtu malam ini paksakan diri membuat biskut dibantu dengan Hannah dan Hanis...
Biasalah biskut tak habis bakar sicilik Hanis dah melelapkan mata kerana kepenatan berpuasa siang tadi....
Nasib baik buat biskutni sebelah malam... kalau buat disiang hari sudah tentu kepanasan... malampun panas.
Tadipun saya tak henti2 minum air yg dingin...
Resepi tadi ambil dari blog...maaf tak ingat milik sapa...harap halalkan resepi yg sedap ini... dan mudah kerana guna sukatan cawan...
Saya buat 2 adunan
Cukup utk rumah dan mak mertua
Bahan A
1/2 cwn gula kastor
1 cwn gula perang
1 cwn mentega
1 cwn minyak masak
2 biji telur
1/2 sudu garam
2 sudu susu tepung
1 sudu teh esen vanila
Bahan B
4 cwn tepung gandum yg diayak
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu tepung jagung(tak letak)
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cwn walnut yang dicincang
2 cwn coklat chip
Cara
Satukan bahan A dalam mangkuk, pukul dengan whisk sehingga sebati.
Bahan B digaul dalam mangkuk lain.
Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan saya menggunakan sudu kayu untuk menggaul.
Sudukan adunan ke dulang pembakar yg telah disapu butter
Sudukan dalam kuantiti yg kecil krn biskut akan mengembang
Bakar dalam oven yang suhu 160 darjah celcius selama 15 minit
Atau bergantung oven masing2
Pastikan biskut telah sejuk barulah simpan kedalam balang
Selamat mencuba...
anak2 telah menghabiskan biskut dulang yang pertama dibakar...
Anak2 kata sangat sedap...
No comments:
Post a Comment