skip to main |
skip to sidebar
Kuih Kasturi
Assalamualaikum semua, Buat kuih ni malam cuti Thaipusam sebab nak habiskan stok kacang rebus yg ada.... Ingat nak buat bubur kacang lagi....akhirnya buat kuih ni sebab dah lama tak buat....
Masa semua bahan dah dimasukkan baru sedar adunan terlalu banyak air hingga tak boleh dikepal....simpan dalam peti sejuk satu malam...esok paginya masih lembik tapi dah boleh dibentuk... akhirnya saya guna sudu waktu nak masukkannya kedalam kuali....
Resepi lebih kurang sama spt dulu cuma dlm tepung utk menggoreng saya tak letak tepung beras...Resepi lama boleh rujuk sini
Bahan2
1/2 cwn gula perang
2 sudu makan gula pasir
500 g kacang hijau rebus
4 sudu tepung gandum
1/2 biji kelapa parut
1 sudu teh garam
Bahan Kulit
4 sudu tepung gandum
garam secukup rasa
sedikit air dan kunyit
Cara
1.Gaul kelapa parut, kacang yg telah direbus, gula
2.Masukkan sedikit tepung dan bentuk bulat dan leper.
4.Bancuh bahan kulit (tidak terlalu pekat @ cair)
5.Celup adunan dalam tepung dan goreng hingga kekuningan.
Salam....
ReplyDeleteKuih kegemaran kita ni masa kecil2 dulu,....dah lama betul tak makan, sebab kat kedai rasanya tak mcm dulu2
salam hamsini..
ReplyDeletekuih kasturi ada lagi tak ni..nak rasa baklah dalam 1-2 ketul..hhehe
tak pernah buat lagi kuih ni tapi nampak menarik sure sedap ni..
ReplyDeletewaaa..lama akak tak buat kuih nie..tingat ingat lak..tapi nak mengodeh inti tu yg malas...
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteenak banget itu kuih...saya dah standby piring ni...dpt 3 ketui pon dah ok...ngeh ngeh
Waniera nak puas makan memang kena buat sendiri..
ReplyDeleteAyu, cuma ada lagi lebihan kacang hijau rebus dalam peti hehe...
Nieza, memang sedapn kuih ni cubvala...
Kak Asma, ni lebihan kacang rebus utk bubur. tu yg saya buat kuihni pulak...
Hani, lain kali akak posnya...hehe