Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Friday, 21 January 2011

Kuih Kasturi


Assalamualaikum semua, Buat kuih ni malam cuti Thaipusam  sebab nak habiskan stok kacang rebus yg ada.... Ingat nak buat bubur kacang lagi....akhirnya buat kuih ni sebab dah lama tak buat....


Masa semua bahan dah dimasukkan baru sedar adunan terlalu banyak air hingga tak boleh dikepal....simpan dalam peti sejuk satu malam...esok paginya masih lembik tapi dah boleh dibentuk... akhirnya saya guna sudu waktu nak masukkannya kedalam kuali....


Resepi lebih kurang  sama spt dulu cuma dlm tepung utk menggoreng saya tak letak tepung beras...Resepi lama boleh rujuk sini


Bahan2

1/2 cwn gula perang

2 sudu makan gula pasir
500 g kacang hijau rebus
4 sudu tepung gandum
1/2 biji kelapa parut

1 sudu teh garam

Bahan Kulit
4 sudu tepung gandum
garam secukup rasa
sedikit air dan kunyit

Cara
1.Gaul kelapa parut, kacang yg telah direbus, gula
2.Masukkan sedikit tepung dan bentuk  bulat dan leper.
4.Bancuh bahan kulit (tidak terlalu pekat @ cair)
5.Celup adunan dalam tepung dan goreng hingga kekuningan.


6 comments:

  1. Salam....

    Kuih kegemaran kita ni masa kecil2 dulu,....dah lama betul tak makan, sebab kat kedai rasanya tak mcm dulu2

    ReplyDelete
  2. salam hamsini..
    kuih kasturi ada lagi tak ni..nak rasa baklah dalam 1-2 ketul..hhehe

    ReplyDelete
  3. tak pernah buat lagi kuih ni tapi nampak menarik sure sedap ni..

    ReplyDelete
  4. waaa..lama akak tak buat kuih nie..tingat ingat lak..tapi nak mengodeh inti tu yg malas...

    ReplyDelete
  5. salam kak,
    enak banget itu kuih...saya dah standby piring ni...dpt 3 ketui pon dah ok...ngeh ngeh

    ReplyDelete
  6. Waniera nak puas makan memang kena buat sendiri..

    Ayu, cuma ada lagi lebihan kacang hijau rebus dalam peti hehe...

    Nieza, memang sedapn kuih ni cubvala...

    Kak Asma, ni lebihan kacang rebus utk bubur. tu yg saya buat kuihni pulak...

    Hani, lain kali akak posnya...hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails