Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Sunday, 9 January 2011

Bebola Daging AJL....


Buat petang tadi utk minum petang, malamni goreng baki yang ada buat  makan sambil menonton AJL.....


Petang tadi tak ambil gambar sebab tak elok hasil gorengan bebolani... Alhamdulillah malamni lepas keluar dari peti terus aje saya goreng, hasil spt dalam gambar....Seronok bila sekelip mata lesap kedalam mulut insan2 tersayang....


Resepi saya ambil dari sini, saya ubahsuai ikut bahan yg ada kat rumah...suruh anak salin resepi...hahaha tak sama hundred percent....


REsepini menghasilkan 30 biji bebola cinonit dan terserlah rasa dagingnya. Boleh juga tambahkan serbuk roti dgn lebih banyak dalam resepini...Boleh tambah ape saje yg kita suka....terpulang pada citarasa....


Resepi yg saya buat sungguh simple...


Bahan2


500 g daging kisar jenama Ramly
2 sudu makan tepung gandum
1 cawan serbuk roti(putih)
sedikit lada hitam ditumbuk
3 biji bawang merah ditumbuk
garam secukupnya
1 biji telur
sedikit tepung gandum
serbuk roti secukupnya(kuning)
2-3 titik sos wonchester




Cara
1. Basuh dulu daging kisar dan tapis airnya/letak daging dlm penapis dan lalukan air pili toskan.
2. Masukkan kedalam mangkuk besar daging kisar, 2 sudu tepung, 1 cawan serbuk roti, lada hitam, bawang, garam dan sos wonchester.
3. Gaulkan semua bahan. Perap seketika
4. Bulatkan adunan dan golekkan pada tepung jagung.
5. Masukkan kedalam telur yg telah dikacau..
6. Masukkan pula kedalam serbuk roti(kuning), golek2kan sehingga rata.
7. Boleh simpan dalam peti @ terus goreng dengan minyak yg banyak.
8. Bila masak toskan di atas kertas serap minyak.
9. Hidangkan dgn sos yg digemari keluarga.



2 comments:

Related Posts with Thumbnails