Tengahari ini buat nasi ayam untuk yang tersayang.... Lebih2 lagi petangni 2 orang nak balik asrama...huhu (rumah sunyi semula)
Nak kongsi cara saya buat nasi ayam-
Cara2
1. Rebus 1/2 periuk air berisi 2 inci halia yang dipotong,1 batang kayu manis, 3 biji bunga lawang, serbuk lada putih dan 5 biji buah pelaga
2. Apabila mendidih, masukkan 1/2 ekor ayam dan rebus dalam 6 minit @ ayam empuk.
3. Keluarkan ayam dan perap bersama kicap, 2 inci halia dan 4 ulas bawang putih yang ditumbuk halus. Masukkan sedikit garam
4. Basuh 3 cawan beras dan masukkan air rebusan ayam, garam dan seinci halia dipotong2. Saya masukkan garam sehingga air nasi tu terasa sedikit masin.
5. Tanak didalam rice cooker
6. Air rebusan yang masih ada, tambah air dan lada putih, masukkan carrot jika suka, tambah garam dan secubit gula.
7. Apabila menggelegak tutup api dan masukkan daun sup bersama bawang goreng.
8. Ayam yang diperap, saya goreng dengan sedikit minyak menggunakan kuali nonstick @ dibakar
9. Baki perapan ayam saya tambah 1/2 cawan air, kicap dan garam secukupnya. Masak hingga menggelegak. Tutup api dan tapis.
10. Cilinya saya hanya guna sos cili ditambah suku cawan air panas, tambah sedikit garam. Kacau dan sedia utk dihidangkan.
Kalau rajin lagi ketuk bawang putih dan panaskan sebentar bancuhan tadi...
Ready utk dimakan bersama potongan timun dan tomato
Salam Hamsini...apa kabar?Lama tak singgah di sini.
ReplyDeleteNampak sedap nasi ayam tu..lama jgk tak membuatnya!
W' salam azatie...tq sudi singgah...
ReplyDelete