Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Saturday, 20 June 2015

NASI BERIANI KAMBING....


Alhamdulillah dah masakpun nasi beriani....
Tengah menunggu kari yg nak dikawankan dengan nasini.....
Lepasni turn hubby dan anak2 nak buat air kelapa laici....
Air kelapa dah beli tgh hari tadi drpd jiran depan rumah yg berniaga di pasar Ramadhan
Ooooo lagi satu buka, cadang nak makan dalam dulang...dengan khabar boleh mengeratkan silatulrahim family....
Resepi ini utk ingatan dimasa depan...Mana tahu cikgu Badrul teringat kami lagi bila menyembelih kambing.....

Ada yg dah tak sabar sebab pagi tadi kami tak terbangun sahur...

BAHAN2

3 gelas beras/beras biasa(sukatan air mengikut jenis beras)
4 tulang kambing rebus
sebungkus rempah beriani
3/4 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
sedikit minyak utk menumis/3 sudu mkn
sebiji bawang besar dimayang
garam secukup rasa
gula secubit
2 helai daun bay

Cara2

Masukkan minyak dalam kuali
tumis bawang kayu manis/buah pelaga dan bunga lawang
apabila wangi masukkan rempah beriani
masukkan tulang yang direbus dan masukkan 3 gelas air, garam dan gula
Masak hingga mnegelegak/ tunggu daging kambing empuk/ 15 minit
masukkan beras yg telah dicuci
gaul sebentar. Masukkan dalam rice cooker tambah 2 gelas air lagi
Tanak hingga masak

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails