Pagi tadi buat cengkodok pisang, bukan pisang beli tetapi jiran sebelah yg bagi. sayapun tak tau nak buat ape..Nak goreng dah ranum sgt..Akhirnya buat cengkodok...
saya tak biasa buat dan biasanya tak jadi macam mak mertua yg buat hihi. Haritu ada ternampak resepi di rumah Sue 72 so ambik resepi tu...Halalkan ambil resepini...Sue, saya baru nak belajar hehe....(tq very much Sue)
Saya buat 1/2 adunan resepi Sue hmmm... Saya tak guna pisang berangan so hasilnya tak sama kot dari segi rasa....
Cekodok Pisang
Bahan:- (agak2 je yee)
6 biji pisang berangan - lecek
1 1/2 cawan tepung gandum (kalau lembik sangat tambah lagi tepung)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
2 1/2 sudu besar gula
Lenyek pisang gula, garam dan soda bikarbonat sampai hancur. Masuk tepung, gaul sebati. Panaskan kuali dengan minyak yg banyak, jemput adunan dengan hujung jari dan masukkan ke dalam kuali. Balikkan selalu. Bila telah masak hampir kuning keemasan pekat, angkat dan toskan atas paper towel.
ada rupa cengkodok pisang???
ada rupa cengkodok pisang???
kita kalau buat cekodok ni memang takut nak jemput ngan ujung jari... hek2.. guna sudu, takut sgt minyak kena jari2ku yg runcing ini.. hik2
ReplyDeleteakak tengah belajar, macamana nak jemput dgn tangan, so tak le guna sudu...
ReplyDeletesalam hamsini.
ReplyDeletekakchik rasa, lebih daripada menjadi dah tu :)
nampak sedap je. bentuk pun memang cekodoklah tu
alhamdulillah memang sedap tapi tgh tak boleh makan banyak2..hehehe
ReplyDelete