skip to main |
skip to sidebar
Kari merah Daging Kambing
Assalamualaikum
Resepi ni buat beberapa hari yg lalu....ia tidak menggunakan serbuk kari hanya guna daun karije... dan saya dah ubah ikut kesesuaian citarasa tekak keluarga ini...
Kena tulis dalam blog nanti lupa resepi...haha
Bahan
2 keping daging kambing dipotong kecil
1 sudu kecil ketumbar ditumbuk
1/2 sudu kecil jintandi tumbuk
1 biji bawang besar di blender
3 biji bawang kecil di blender
3 ulas bawang putih di blender
3 tangkai daun kari
1/2 inci lengkuas
5 sudu cili paste
1 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
sedikit minyak, garam dan air
secubit saffron
Cara
1.Ketumbar dan jintan tumbuk dan perap pada daging kambing
2.Masukkan minyak dan tumis bawang yg telah diblender, bunga lawang, daun kari dan kayu manis
3. Masukkan cili dan tumis hingga cili betul2 masak
4. masukkan daging kambing kacau
5. Sekiranya kering masukkan sedikit air
5 masukkan lengkuas dan saffron
6. Tunggu hingga daging empuk dan perasakan dengan garam
Rupa karini adalah merah seperti sambal
No comments:
Post a Comment