Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Friday 12 August 2011

Kari merah Daging Kambing


Assalamualaikum


Resepi ni buat beberapa hari yg lalu....ia tidak menggunakan serbuk kari  hanya guna daun karije... dan saya dah ubah ikut kesesuaian citarasa tekak keluarga ini...


Kena tulis dalam blog nanti lupa resepi...haha


Bahan


2 keping daging kambing dipotong kecil
1 sudu kecil ketumbar ditumbuk
1/2 sudu kecil jintandi tumbuk
1 biji bawang besar di blender
3 biji bawang kecil di blender
3 ulas bawang putih di blender
3 tangkai daun kari
1/2 inci lengkuas
5 sudu cili paste
1 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
sedikit minyak, garam dan air
secubit saffron


Cara


1.Ketumbar dan jintan tumbuk dan perap pada daging kambing
2.Masukkan minyak dan tumis bawang yg telah diblender, bunga lawang, daun kari dan kayu manis 
3. Masukkan cili dan tumis hingga cili betul2 masak
4. masukkan daging kambing kacau
5. Sekiranya kering masukkan sedikit air
5 masukkan lengkuas dan saffron
6. Tunggu hingga daging empuk dan perasakan dengan garam


Rupa karini adalah merah seperti sambal

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails