Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Tuesday 23 August 2011

Ketam Masak Lemak Cili Api



Assalamualaikum,


Lauk berbuka yg menyelerakkan.... Tak boleh makan selalu...ada yg allergic.... dan kolesterolnya tinggi...


Saya guna santan...memang sedap... Selalunya kalau masak ketam saya mesti letak daun kunyit.....sebab baunya sgt menyelerakan...


Bahan2


5 ekor ketam di potong dua
3 biji bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai diketuk
sedikit serbuk kunyit
1 helai daun kunyit 
1/2 liter santan
sedikit minyak
4 biji cili api/ikut kegemaran ditumbuk
Garam dan gula secukupnya


Cara 


Tumis bahan yg ditumbuk hingga wangi, masukkan kunyit serbuk.
Masukkan ketam, serai dan daun kunyit gaul rata. apabila separa masak, masukkan santan kacau hingga masak. Perasakan dengan garam dan sedikit gula..( kadang-kadang saya letak sekeping  asam gelugur. 


Selamat mencuba....





No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails