susah juga kalau hari-hari kena masak
dahle balik penat
masa pun suntuk
alhamdulillah dapat hubby yang tak kisah
kalau hanya ada 1laukje dengan 1sayur
jadi sering timbul idea utk masak ringkas dan
dpt diterima tekak keluarga
masakan ini dah beberapa kali saya buat
sebab semua suka
yang paling penting
kena pastikan ikannya fresh...
mata jernih lagi bukan dah merah
satu lagi kena ada sambal kicap cili api
senangje cara buat...
bersihkan ikan(kami beli ikan yang dah siang)
lumur kunyit dan garam
letak atas kuali leper
saya letak atas penutup periuk lama
(periukni pemberian mak mertua masa baru kawin)
periuknya dah buang...
tapi penutup saya simpan lagi
guna utk bakar ikan
saya dapat idea...
selepas saya buang tempat pembakar yang saya dah beli...
tapi tak puas hati dengan performance bendetu
saya bubuh minyak dalam 3 sudu spy ikan tak melekat
kadang2 saya balut dgn aluminium foil
tapi tak berapa suka hasilnya
basah macam ikan kukusje....
saya suka kering
kena bakar begituje
pastikan api kecikje...
ok caranya
1. letak penutup periuk
2. buka api kecil
3.letak minyak 3 sudu
4.letak ikan
minyak akan berbunyi (biar 5 minit/masak)
5. terbalikkan ikan dgn penyepit
6.biar masak dan...
angkat
sambal kicap
bahan-bahan
1. 7 biji cili padi(ikut selera)
2.ulas bawang merah dicincang
3. 1 sudu asam jawa + 1/4 cawan air masak
4.kicap manis 4 sudu makan
5. garam secukup rasa
Caranya gaulkan kesemua
ok siap
pastikan makan panas2
bersama nasi yg masih panas juga
-selamat mencuba-
mana kepala ikan yang tengah tu..da hilang ke.he he..
ReplyDelete-isa- nanie