Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Monday, 18 January 2010

Udang Kangkung

Balik kerja petangni
sibuk pula nak masak untuk makan malam.
Fikir-punya fikir
akhirnya.....
petangni dapat cipta resepi baru
dalam nak cepat masak
otakni ligatje fikir ...
simpelje...resepinya
satu lagi menu saya masak ayam masak merah
ni dah biasa ....
tak payah  nak tulis resepi
tapi yangini  kena tulis
nanti saya pun lupa....
Disini saya nak share dengan semua






oh... saya beri nama udang kangkung,
 bukan apa bebudaktu susah nak makan sayur
namanya  buat depa ingat makan udang ,
sebenarnya sayur pun ada kat dalam tu


Bahan-bahan

1. Satu ikat kangkung ( yang berdaun bulat)
2. 10 ekor udang (ikut suka)
3. 1 biji cili besar dipotong
4. 3 biji bawang kecil tumbuk/blender (2 sudu)
5. 2 ulas bawang putih ditumbuk
6. 1 sudu teh kicap manis
7. garam secukup rasa
8. 1/2 cawan air
9. 2 sudu makan minyak


Cara
1. panaskan minyak
2. masukkan bawang, bila dah wangi masukkan cili
3. masukkan kangkung, gaul rata
4. masukkan udang, kicap dan garam
5. masukkan air,tunggu udang masak
6. tutup api
sedia untuk dimakan,

masa diperlukan 10 minitje...
tips udang tak payah buang kulit

- selamat mencuba-






No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails