Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Wednesday 14 July 2010

Jagung Manis Berkrim



Dah lama nak buat jagung rebusni... resepi ambil daripada dapur Hana kat Jepun... Hana kukus jagungni, memandangkan pengukus rosak, so saya rebusje..harap2 sama je hasilnya dengan yg Hana masak...


Bahan2


2 cawan jagung ( ada dijual di pasaraya)
2 sudu susu pekat
2 sudu margerin
sedikit garam
air secukunya


Cara2


1. panaskan air, apabila menggelegak masukkan jagung dan rebus lebih kurang 6 minit/masak.
2. Bila dah masak toskan - pastikan hingga kering@ kukus
3. Selepas itu gaul jagung dengan susu pekat, margerin dan garam.
4. Sedia utk dimakan


Hasilnya cukup memuaskan, anak2 suka makan, maybe sebab rasanya manis dan berlemak. Terima kasih Hana sory skodeng dapur tak beritahu....

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails