Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Monday 5 April 2010

Makanan berhasiat Tingkatkan Daya Ingatan


Baru-baru ini ada membaca dalam Berita Harian topik makanan berkhasiat tingkatkan daya ingatan.  Saya rasa ia penting untuk tatapan saya memandangkan anak2 sedang membesar dan perlu daya ingatan yang kuat untuk berjaya dalam pelajaran.  Selain teknik pembelajaran yang betul, pemakanan sihat adalah kaedah asas membantu kesihatan otak supaya menjadi pelajar cemerlang. 


Pelajar digalakkan untuk mengambil makanan mempunyai omega tiga dan  enam yg terdapat dalam telur dan ikan.Pisang juga bagus untuk otak. Siapa yg suka minum kopi juga mempunyai ingatan lebih baik drpd mereka yg tidak minum kopi. Cukuplah minum kopi sekali sehari sudah membantu meningkatkan memori.


Makanan berbentuk ulam-ulaman juga mampu meningkatkan daya ingatan. Kekacang, sayuran dan pati ayam juga dapat membentuk otak yg sihat dan cergas sekaligus dapat meningkatkan kadar penyerapan mesej kpd otak. Buah-buahan spt beri, anggur hitam, kurma dan buah delima mampu membaiki sel otak sekaligus mempertingkatkan perkembangan otak.


Makanan yg telah dinyatakan tadi lebih bagus dan murah daripada membeli makanan tambahan berbentuk pil.


antara jenis makanan yg boleh meningkatkan fungsi ingatan dan perkembangan otak:

  • bijirin dan kekacang(badam, walnut, kacang soya, biji labu, kismis dan habbatus sauda.
  • Sayur-sayuran(lobak merah, halia)
  • Tumbuhan herba(ginkgo biloba)
  • Air(air mineral, air zam-zam, madu, susu, air soya, kopi)
  • daging ayam
  • telur ayam
  • ikan tuna
  • ulam-ulaman(pegaga, daun saderi, kemangi)
  • buah-buahan(anggur hitam, kurma, buah delima, blue berry, pisang)
  • roti
  • minyak( minyak ikan, minyak zaiton minyak rosemary, minyak sage)



* Kalau di baca senarai di atas, nyatalah pemakanan kita selama ni pun dah meningkatkan daya ingatan.  Cuma  perlu pelbagaikan lagi supaya tidak asyik makan bende yg sama je.....



No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails