Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Wednesday, 30 June 2010

Roti Continential (Continential bread)



Salam semua dalam tak de mood malam tadi dapat juga menghasilkan roti hehehe...seronoknya first time meroti ... Dah le menguli guna tangan....saya uli buat syaratje...tak dapat bayangkan berapa lama perlu menguli. Main suka hati je...dahle mata dah ngantuk...


Pukul 10 malam baru mula projek meroti...nak rehatkan doh pun tak reti...cuma ingat doh jadi double...Lepastu kena uli lagi dalam 2 minit dan masuk dalam dulang pembakar dan rehatkan lagi tunggu kembang...


Sambil tunggu saya siapkan gosok baju, kemas baju anak utk ke nursery dan lain2 lagi..... Last2 sekali tunggu baby Hanis tak nak tido lah pulak....


Sedar2 dah pukul 5.30 pagi...dah le hubby tak de kat rumah...(nasib bak terjaga sendiri dah le lupa nak set jam)
Terus teringat rotiku aha.... dah  lebih dari double kakaka....terus bakar masak 30 minit kemudian.......Nasib baik rasa still ok......




tengoklah rotitu tak rata kat atas hehehe...Sempat abang makan dalam teksi (sapu dengan jem aje)


Resepi ni dapat dari Lemong grass. Terima kasih banyak2 LG.... saya buat 1/2 adunan je sebab takut banyak sangat...


Kalau  makan sambil cicah dengan kopi o pun sedap. Luar keras sedikit dan kat dalam lembut sikit. Kena cuba sendiri saya tak tau nak describe macamana....tadi balik kerja makan dengan susu pekat pun sedap...


LG saya C&P resepi ni tq ver much......(lepasni tak laku roti kat kedai sebab dah pandai buat sendiri)
  
Bahan2


  • 420mls air (kalau buat pakai tangan, guna air suam)
  • 1 tablepoon (20mls) minyak masak (I guna olive oil/canola oil)
  • 2 teaspoons garam
  • 500g (3 1/2 cups) tepung roti
  • 250g (1 1/2 cups) tepung gandum
  • 2 tsp instant yeast (mauripan or yang seangkatan dengan nya)
*Measurement ni untuk cuaca OZ so kalau kat tempat lain, maybe you kena adjust sikit air and tepung tu, so dapat dough yg lembut.
Cara2 membuatnya:
-Kalau menggunakan breadmaker, masuk kan bahan ikut turutan BM tu and boleh guna function ‘continental’ or function ‘dough’.
-Selepas selesai ‘dough’ cycle, knead the dough and shape ikut citarasa sendiri. I buat jadi 2 big free-form loaves aje. I cuma letak atas tray. Let it rise  for 30 minutes or longer until double in size.
-Kalau takde BM, larutkan yeast dalam air suam sehingga berbuih (maybe around 15-20 minutes). Then add the olive oil to the yeast mixture.
-In a big bowl, add both flours and salt, mix well. Add the yeast mixture to the flours and uli sehingga adunan tak melekat kat tangan dan dough tu spring back when you press it.
- In a clean oiled bowl, let the dough rise until double in size. Bila dah rise, punch and knead it again for about 2 minutes and shape the dough into equal pieces. Let them rise again until double in size.
-Sebelum bakar dalam oven, brush the top of the bread with milk and sprinkle plain flour on top to make it crustier (tak buat pun takpe, I tak buat :-)).
-Bakar in 190°C oven for about 30-40 minutes depending on the size of your bread loaves.

Selamat mencuba.....

2 comments:

  1. eh eh roti tu seperti yang dibeli di kedai. Hebat!

    ReplyDelete
  2. roti tu tak selembut yg dibeli kat kedai...huhuhu kena cuba lagi....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails