Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Wednesday, 15 December 2010

Daging Burger Homemade

Assalamualaikum, lunch tadi kami makan burger buatan tangan sendiri... Berbeza rasa dengan burger segera yg banyak terjual. Kami membeli daging kisar kat Kedai Ramli burger di Botanic... Ingat nak buat roti sendiri....cik hubby kata tak payah. Sebelum gi situ dah siap google dulu bahan2 yg perlu ada...Macam2 resepi ada ...haha pilihje mana berkenan.


Bahan2
1 kg daging kisar
1 sudu makan Worchesteshire souce
3 ulas bawang putih diparut
1/2 cawan bawang merah diparut/ sebahagian saya tumbuk je
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh Italian style seasoning/ tak letak tak ade ganti dgn serbuk rosemary
garam secukup rasa


Cara
1. Basuh daging kisar dan tapis. Tekan 2 hingga kering
2. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk besar, gaul dan perap 2-4 jam
3. Bulatkan dan leperkan daging burger
4. Letak kedalam kuali leper dan balik2kan hingga masak. 
Guna api perlahan. Pastikan gumpalan daging dileper besar sikit sebab ia akan mengecut waktu dimasak.Masak lebih lama dr burger ready made..








Selamat mencuba

2 comments:

  1. salam..
    dtg nak mkn burger ada lagi tak?

    ReplyDelete
  2. salam faradean ada lagi tu ...yg belum dimasak pun ade...dalam freezer

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails