Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Tuesday 14 December 2010

Nasi Beriani Daging

Salam semua, baru perasan ada sedikit beras basmathi.... Tanya anak nak masak ape...abang nak nasi beriani. Bila tengok resepi nasi beriani ada macam2, ada beriani wangi, beriani arab saudi, beriani ayam kerala, beriani Hyderabad.....dan senarai tu berterusan....


Akhirnya...saya cadang nak ubahsuai sikit beriani ni...hehe baru puashati setelah pening nak pilih mana satu...


Dalam buku tu takde resepi  daging, yg ada beriani kambing... memandangkan dirumah takde stok kambing saya ganti dgn daging lembu....Hannah kata sedap... 




Hanya tabur bawang goreng, anak2 tak suka kismis.




Makan dengan daging masak kurma dan Pajeri Nanas. Warna pajeri kurang menarik sebab hubbby beli nanas warna putih... Macamanapun rasanya sebiji macam yg pernah saya makan di kenduri kahwin. Sebenarnya nak masak daging masak merah...ganti dgn resepi kurma sebab ada lebihan rempah kurma. Kalau tak diguna nanti masuk mr. bin....


Bahan
2 1/2 cawan beras basmathi
4 1/4 air
1/4 susu cair
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 biji bawang besar*
3 sudu makan rempah beriani 
2 tangkai daun pandan
secubit safron
3 sudu makan planta
2 ulas Bunga lawang 
2 bunga cengkih
3 buah pelaga
1 batang kayu manis
100 g daging dicincang(daging batang pinang)
* bahan2 dikisar
Garam secukupnya


Cara
1.Rendam beras dalam tempoh 2 jam
2.Tumis bahan yg telah dikisar,dan segala rempah ratus. Apabila wangi masukkan rempah beriani.
3. Masukkan daging, dan beras kacau rata
4. Masukkan kedalam rice cooker
5. Masukkan air dan susu cair, daun pandan, safron dan garam.
6 Tanak hingga masak 


Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails