Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Monday, 13 December 2010

Bubur Gandum


Sambil masak lauk, saya masak bubur gandum ni,  Ini juga tekak yg teringin. Saya buat sikitje sebab sayaje yg suka....


Buburni saya makan waktu dok hostel di ATPN.... Rasanya sangat sedap kat tekak saya...Memang tertunggu2 menu ni...  Pelik dgn kawan2 yg tak suka...


Saya buat tidak sepekat dan semanis bubur yg saya makan di ATPN... Saya kurangkan gula dan santan....umur dah meningkat kena kurangkan gula...hehe spt iklan kat tv tu kan....


Resepi ambik kat Kitab Juadah warisan Nenek..., saya adjust sikit....malas nak timbang...


Bahan
1 cawan biji gandum
2 cawan santan
1 helai daun pandan
1/2 cawan gula melaka
2 sudu makan gula merah
4 sudu makan gula pasir
secubit garam


Cara
1.Rebus gandum dgn air sekadar menutup gandum, guna api perlahan
2.Tambah air jika perlu, biar gandum kembang 
3.Masukkan kesemua gula kacau rata 
4 Masukkan santan, kacau sebati 
5. Apabila menggelegak tutup api 

3 comments:

  1. salam hamsini ...... wahhh best nyer bubur gandum tu .... bubur tu memang kegemaran khai dari kecil lagi sbb arwah mak selalu masak bubur tu ..... tapi dier selalu guna gula putih je .... tetapi gula merah ke gula putih ke kita orang malaysia tul tak..... apapun khai like sangat bubur gandum tu .... mintak sikit .......

    ReplyDelete
  2. pernah makan masa kecik2, skrg kalau masak pun msti sy sorang jugak yg suka.. hehehee. Senasiblah kita...

    ReplyDelete
  3. Khai Adry, kalau dok sebelah rumah gerenti akak dah hulur semangkuk...akak sorangje makan

    Sari Yusa, Betultu kita senasib...haha ada lagi tu gandum yg belum dimasak...Nak masak apeye?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails