skip to main |
skip to sidebar
Masak Lemak Ikan Masin Nanas
Assalamualaikum semua, Lunch tadi saya masak lemak ikan masin.... nak perabih ikan masin dari kenduri semalam...
Nak masak nipun kena buka kitab hehe...Saya masak 1/3 dr resepi Majalah Rasa Ogos 2010. Saya tak letak lengkuas sebab dah jadi keras spt batu...dan saya ganti cili kering dgn cili api...
Bahan2
200 g ikan masin talang/ saya tak tau ikan ape yg diguna hehe
500 g santan kelapa / saya guna dalam 3 cawan santan cair
1 batang serai diketuk
3/4 biji nanas / saya guna 1/3 saja
Bahan kisar / saya tumbuk
10 ulas bawang merah / saya guna 3 ulas je
10 tangkai cili kering / saya guna 2 biji cili api
2 cm lengkuas / saya tak letak
3 cm kunyit hidup / saya letak 1/2 sudu makan serbuk kunyit
Cara Masak
1. Satukan santan, serai dan bahan2 kisar serta ikan masin ke dalam periuk
2. Kacau di atas api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila mendidih masukkan nanas kacau rata, saya tak letak garam... Letak sekiranya suka
4. Sdia utk dihidang
Selamat mencuba, sekarang saya mengadapi masalah nanas ada lebih lagi, nak masak apa pulak???? Ada idea....
kalau ada sambal belacan ni lagi sedap
ReplyDeleteyg lebih tu, mkn ngan kicap jer pun okey... kih3
ReplyDelete