Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Wednesday 15 December 2010

Apam Gula Hangus


Assalamualaikum, ambik resepi ni dari Yatie us yg skrg dah duduk kat JB. Terima kasih share resepi ni...


Saya buat tak secantik Yatie punya, ok utk first timer....hehe, Simple je dan sedap rasanya...C&P ya Yatie utk rujukan saya lain kali bila nak buat lagi...


Bahan-bahan 
  • 1 cawan gula pasir*
  • 1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)

  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin/butter
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik...kukus dlm 15 minit.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

2 comments:

  1. sedapnyer kak.....nyummm..nyummmm....

    p/s: kina dtg...jOm tgk si adam kenet amek gambO! kecik² dah pandai amek gambO taw..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails