skip to main |
skip to sidebar
Bubur Kacang hijau/durian
Salam semua, ketika hari pertama puasa ayah dan mak mertua teringin makan durian. Agaknya dah 20 hari buat umrah tak jumpe kot durian kat sana. Saya pun tak pasti beli berapa biji... yang pastinya tak habis di makan. Pagi Khamis mereka dah balik semula ke Manjung..
So petang tu walaupun balik lambat saya cadang nak buat bubur kacang hijau perisa durian hehehe... Semangat dengan harapan semua orang akan menjamah bubur ni...terutama yg suggest idea....
Balik rumah dah pukul 5 petang, terus rendam kacang hijau, dalam pukul 6 petang saya rebus kacang hijauni, pukul 7 petang baru masukkan santan. Waktu berbuka baru masak tapi sorangpun tak makan huhuhu....semua dok makan nasi dan tauhu sumbat...
Ini rupa bubur kacangku, ni dah tinggal sikit lepas bagi kat jiran2 dan kakak....
Resepi yg biasa saya buat
bahan2
250 g kacang hijau
1.5 liter air
1 cawan gula kurang manis tambah lagi
santan kilo dalam 300g/ ikut suka
100 g sagu
1/2 cawan gula melaka di hiris/sagat
5 ulas durian
Cara
1. Rebus kacang hijau hingga empuk
2. Buang air rebusan dan ganti 1.5 liter air
3. Masukkan gula dan gula melaka
4. Kacau sehingga gula hancur
5. Masukkan santan, apabila telah menggelegak/ masak masukkan beberapa ulas durian
6. Masukkan sagu, kacau hingga sagu masak
tutup api, sedia dinikmati... kalau nak lagi sedap masukkan beberapa daun pandan ( saya tak letak sebab lupe nak beli huhu)
Selamat mencuba
kak ham..saya duk cari jugak bubur yang ada sukatan nih..sebab takut kot buat nanti tak manis ke terlebih manis ke..maceeh kak
ReplyDelete