Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Friday, 27 August 2010

Rendang Kelia




Nampak resepi ni dalam satu kitab yg biasa menjadi rujukan saya....Masatu  sibuk fikir nak masak ape dengan daging yg ada....


Kalau ikut gambar rendang tu tak banyak kuah...tapi orang rumah saya suka kalau ada kuah...tu yg buat rendang berkuah.... sedap juge bila makan dengan roti....


Kebetulan semua bahan ada kat rumah...cuma saya ganti daun kunyit dengan daun limau purut...


Bahan


300 g daging (batang pinang)
5 biji cili kering*
7 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1/2 biji kelapa
1 cm halia*
1 cm lengkuas*
2 batang serai*
daun kunyit (saya ganti dengan daun limau purut)
garam dan gula 
sedikit minyak


Cara


1. Tumbuk semua bahan bertanda *
2. Tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau
3. Masukkan daging dan santan
4. Masak hingga daging empuk dan kuah pekat
5. masukkan daun limau purut


Sedia utk dinikmati


Selamat mencuba

2 comments:

  1. salam Cikgu,
    salam tautan ukhwah ziarah singgah menyinggah,
    kek batik di sebelah benar2 membuatkan saya terteguk............
    ohya, dijemput cikgu dan kawan2 datang bertandang ke sawah ladang saya,

    ReplyDelete
  2. salam cikgu zam, insya. saya akan berkunjung...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails