skip to main |
skip to sidebar
Kuih Cara Berlauk
Salam semua, Buka posa tadi masak kuih cara berlauk... Kalau ikut resepi tepung 300g, nasib baik masa menimbang tepung teringat utk kurangkan...Kalau tidak ....hehehe sapa nak makan.Sebahagian dah beri pada jiran dan kakak.... Inipun ada lagi kat dapur tu....
Resepi
150 g tepung
1 1/2 cawan air
4 sudu besar santan kilo
1 sudu besar margerin
sedikit garam dan serbuk kunyit
1 biji telur
Resepi inti
15 g daging kisar
2 ulas bawang merah dipotong halus
3 ulas bawang putih dicincang
1 sudu teh serbuk kari
1 batang daun sup 7 bawang dihiris halus
1 biji cili merah
sedikit minyak utk menumis
sedikit garam
Cara memasak inti
1. Tumis bawang
2. Bila telah wangi masukkan daging kisar
3. Masukkan serbuk kari
4. Apabila telah masak masukkan daun sup, bawang dan cili
5. perasakan dengan garam
Cara memasak
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan blend sehingga sebati
2. Lihat dulu kepekatan adunan tidak boleh terlalu cair atau pekat
3. Panaskan acuan kuih cara atas dapur dengan api perlahan
4. Letakkan / gris dengan sedikit minyak
5. Apabila sudah panas tuangkan adunan, tutup sekejap(1/2 minit)
6. Buka penutup dan masukkan inti, tutup dlm 4 minit/masak
7. Ulang hingga selesai
Adunan ini menghasilkan 27 keping kuih cara,
Peringatan: lain kali saya perlu letak lebih santan...
Selamat mencuba
dah ada resepi kena laa cuba sbb mmg tak pandai n tak pernah buat kuih cara ni..
ReplyDeletehmmm kueh cara berlauk..i loike.....
ReplyDeletesaya suka betul makan kuih ni..kalau beli kat pasar ramadan tak puas makan..intinya taruh sikit je
ReplyDeleteSalam Hamsini.
ReplyDeleteMasak kuih kegemaran saya, nak sikit...eh ada lagi ke? hee.hee.hee
aeinio, saya tengok kakak buat baru sedar...yg buat kuih ni cukup mudah...
ReplyDeleteanak2 kureng suke...tapi ibunya hahaha suke semuanya..
zarina, buat sendiri kita boleh bubuh inti penuh kuihtu..... buat sikit pun hasilnya banyak...
Rosidah, ade sikit lagi dalam peti....
lendanuar, biasa tak buat kuihni....
ReplyDelete