skip to main |
skip to sidebar
Kerutub Daging
Lama tak masak kerutub...bila bulan posa semua teringin nak di makan...selain melayan tekan hubby dan anak2, tekak sendiri pun perlu di layan....
Ambik resepi dari kitab saya...hahaha Juadah warisan Nenek... Macam biasa saya ubah ikut kesesuaian.... Di sini saya guna pes kerutub segera yg terbeli kat kedai....
Tak pasti jadi ke tidak @pun sedap ke idak sebab resepini kalau mengikut peket yg saya beli adalah makanan dari Kelantan... Sayani anak jati Selangor dan mak tak pernah masak pun....
Tau wujudnya kerutubpun bila dah beli kitabye.....hehehe
Semenjak dua menjak ni saya tak kisah asal resepi tu nampak menarik dan semestinya halal mesti saya cuba...
Bahan2
300 g daging batang pinang( supaya tak tunggu lama dah empuk)
3 sudu besar santan kilo yg dah beku...
1/2 cawan air asam jawa
sedikit minyak utk menumis
sedikit air
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 biji bunga lawang
2 biji buah pala
1 batang kulit kayu manis
garam dan gula secukupnya
Bunga cengkih tak letak sebab tak jumpa hehehe...
perisa kerutub
Saya guna pes kerutub
Yang bertanda * perlu ditumbuk
Cara memasak
1. Perap daging dengan kunyit dan air air asam jawa dalam 30 minit
2. Tumis buah pala, kayu manis, bunga lawang dang bahan ditumbuk
3. Apabila wangi masukkan daging, dan gaul
4. Tuangkan sedikit air dan santan
5 Masukkan bahan kerutub 1/2 peket
6. Masukkan gula dan garam
7. Biarkan sederhana pekat dan tutup api
Selain di makan dengan nasi,sedap juga makan cekodok cicah dengan kuahni....
Selamat mencuba
sedapnya kerutub daging ni..jika di panaskan beberapa hari lagi sedap...cam lebihan orang kenduri tu:)
ReplyDeletecik manggis ye la saya setuju..waktu makan sahur lebih terasa...sedapnya....
ReplyDelete