skip to main |
skip to sidebar
Kari Kepala Ikan
Salam semua, hari ni saya masak kari dengan santan hehehe. Dah lama tak masak kari begini... Bestnya saya guna santan kilo@ yg dah siap diperah....
Hubby beli 1 kilo, sebab saya jeling bila dia nak beli kelapa parut masa gi kedai haritu.hahaha. Ada lagi santan dalam peti...nanti saya fikir nak masak ape dgn santan tu....
saya guna ikan ape?? Ikan kerapu kot? Kalini huby beli ikan yg tak gatal sebab abang allergic satu badan tumbuh ruam. Ni rupa ikan kariku..hehehe
Saya campur sayur bende dan tomato sekali kononnya supaya anak2 makan. Akhirnya yg makan mestilah saya je huhuhu....
Bahan2 kari
Kepala ikan belah dua
6 biji bende
1 biji tomato
1/2 cawan santan yg pekat
1 1/2 cawan air / ikut suka nak pekat ke cair
3 sudu kari adabi/kari ikan
sedikit minyak utk menumis
2 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai diketuk
Air asam jawa
Cara
1. panaskan minyak
2 Masukkan bawang yg telah ditumbuk, bunga lawang, kayu manis dan pelaga.
3 Masukkan kari bila bawang telah wangi dan tunggu hingga pecah minyak
4. Masukkan ikan dan masukkan sedikit air, serai
5. masukkan santan dan air / ikut kepekatan yg kita nak
6. Biar mengelegak dan masukkan sayuran
7. Biarkan mendidih sekejap/ hingga masak
8. OOppss perasakan dengan garam dan masukkan sedikit air asam jawa
Selamat mencuba
Amboi terliur sangat tengok kari ikan tu. :)
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteSedapnya kari kepala ikan, kalo masak campur bendi@ terung memang anak2 tolak tepi dan akhirnya kepinggan ibu jugalah jawabnya.
blogresepi, nampak memang sedap tapi rasa masih kalah dengan restren mamak. Bolehla utk makan anak2.
ReplyDeleterosidah, biasale macam tu saya pun selalu menjadi mangsa perhabis sayur2 dalam masakan.huhuhu