skip to main |
skip to sidebar
Kari Daging
Hubby teringin kari daging dan nak warna merah macam kat gambar......Selalunya saya masak warnanya kuning, hubby nak macam kat kedai mamak huhuhu.....
So saya cuba ada 1 resepi tu dr Majalah Rasa dan ubah suai sikit supaya menjadi seperti yg hubby teringin.....Nasib baik hubby kata warna macam ni yg dia nak so jadele kot...hehehe
Meh tengok resepi....
Bahan2
4oog daging
1 peket kecil serbuk kari daging Babas
1 cawan santan perah(kilo)
3 biji bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
1 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 batang daun kari
3 biji ubi kentang dipotong 2
3 sudu cili paste
garam dan gula
sedikit minyak utk menumis
Cara2
1. Panaskan minyak masukkan daun kari, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan semua bahan yg ditumbuk.
2. Bila wangi masukkan serbuk kari dan cili, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata, biarkan sebentar masukkan sedikit air asam jawa, dan ubi kentang.
4. Apabila daging telah empuk masukkan santan, garam dan gula
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment