skip to main |
skip to sidebar
Lepat Liat Penang
J
umpa resepi ni kat Majalah Rasa, teringin nak cuba sebab ni resepi orang Utara...
Sebenarnya buat masa cuti baru ni, tapi tak sempat upload...sibuk buat biskut utk mak mertua hahaha...
Bahan2
250 g tepung pulut
60 g tepung beras
250 g gula merah
125 g gula putih
1/2 biji kelapa (santan)
75 g kelapa parut putih + sedikit garam
daun pisang secukupnya
Cara
1. Masak gula merah dan gula putih dan santan
2. apabila menggelegak tutup api...
3. Campurkan tepung beras dan pulut
4. Gaul rata dan tambah air sekiranya perlu
5. Ambil sekeping daun pisang dan sudukan adunan
6. letak sesudu kelapa parut dan bungkus kemas.
7. Ulang hingga selesai
8. Kukus seslama 20 minit
Selamat mencuba
sedapnya...kuih kegeraman nih. lame xmkn, blik kg nih nak mkn mcm2 maklum la klu nak wat xde daun pisang...
ReplyDeletemacam merbahaya jer kalau orang bergigi palsu makan ..! hehe
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletelepat liat? lucu ya namanya.. hehe
kalai di daerahku tuh, namanya utri. hehehe
StarAnise walaupun first time buat saya pun suka kuih ni...
ReplyDeleteal-levandari, kita kenalah makan sekarang sementara gigi kuat lagi hehehe....
deetha nama mungkin lain2...yg penting sedap...