Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Sunday 15 August 2010

Daging Manis Hitam Berlada


Resepini saya dapat dari Majalah Rasa bulan Julai 2010.Sebenarnya saya tak guna sukatan seperti dalam majalahni, cuma guna semua bahan yang tertera. Dagingpun tak sampai 300g, hasilnya boleh tahan spt masak kicap cuma pedas sebab ada cili...




Cukuplah makan kami berdua, sebab anak2 tak makan... Mereka makan ikan gorengje...


Bahan2- resepi di majalah Rasa


300 g daging dipotong nipis
50 g bawang merah
2 ulas bawang putih
20 g cili kering
2 cm halia
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji cili hijau dibelah dua- saya tak letak
125 ml kicap manis
2 biji buah pelaga 
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
125 minyak masak

garam dan gula secukupnya




Cara memasak


1. Bersihkan daging dan toskan airnya
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga berbau harum dan garing
3. Kemudian masukkan daging dan kacau hingga mendidih.
4. Masukkan kicap dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya
5. Kecilkan api dan biarkan daging lembut


Saya tambah sebiji tomato coz tak dinyatakan tapi dalam gambar ada pulak tomato hehehe....


Selamat mencuba

2 comments:

  1. Salam ramadhan kak hamsini,
    Sempena ramadhan ini, saya mohon maaf atas salah silap saya ya kak..
    aduh kak. dah lama tak beli daging ni. kempunan pulak.mmg sedap dimasak kicap

    ReplyDelete
  2. inah akakpun sama nak minta maaf gak.....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails