Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Sunday 22 August 2010

Tepung Pelita

Salam semua, ini kali ke 2 buat tepung pelita. Pertama kali tak menjadi, tak lawa langsung selepas di kukus huhuhu...Tapi rasanya sedap macam yg dijual kat Bazar Ramadhan....


Resepi kali ke 2 ambik yg lain kononnya tak payah nak kukus sebab dalam resepi dinyatakan 'sejukkan dan boleh dihidang'...kuikui Rupanya bila nak makan( dlm hati dah kata mesti kena kukus) masih terasa tepung tu belum masak.... Baby Hanis dah siap melantak tepung pelita separa masak...harap2 tak sakit perut....


Akhirnya tepung pelita tu saya kukus pukul 8 mlm, barule sedap untuk dimakan hahaha...... Nasib baik MIL tak de kalau tidak mesti malu sendiri.....


Bahan2-saya buat 1/2 adunan, dapat 10 ketul


Bahan Lapisan bawah
120 g tepung beras
240 g gula pasir
1 liter air/termasuk air daun pandan


Bahan Lapisan atas
90 g tepung beras
200 ml santan
750 gml air
secubit garam-jgn lupe


Cara2


1. Untuk lapisan bawah, masukkan kesemua bahan kacau sebati, masak dengan api yg kecil...sehingga mendidih/pekat(sentiasa dikacau) 
2. Masukkan ke dalam acuan, biarkan sejuk
3. Untuk lapisan atas, masukkan semua bahan, kacau dan masak dengan api yg kecil...sehingga mendidih..., curahkan ke atas nya
4. Tolong kukusnya selama 25 minit guna api perlahan dan letak tepung pelita dalam loyang supaya daun pisang cantik tak senget benget....


Saya kena lebih hati2...mungkin ada bahan @ cara yg tertinggal dalam resepi yg dibaca....




                                  Kuih yg dah kukus



                               Kuih belum kukus...hahaha


Kan ade beza itupun tak reti hehehe......

4 comments:

  1. wah..sedap tu kak ham kuih cam ni..aroma daun tu yg sedap tu..ada lagi? nak skiit

    ReplyDelete
  2. salam hamsini. at least dah dua kali buat. dah ada pengalaman. kakchik ni sekalipun idak. kalau nak makan beli. tapi jarang beli dan takde mood nak buat sb cik abe tak suka makan sangat.

    ReplyDelete
  3. salam...ooo tak per..janji jangan tak datang langsung..kat umah memang favourite kueh ni..tai akakbeli ajerlah

    ReplyDelete
  4. izah sorry le tinggal daun je ...semua dah kena ngap...hehehe.

    Kakchik, semenjak 2 menjak nije berjinak2 dlm dunia masakan...hahaha..

    Kak Ina KL...saja nak masak2 sementara anak masih kat rumah......esok dah besar biar ingat kat saya selalu hehehe...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails