Ceritaku bersama keluarga yang tersayang.

Friday 20 August 2010

Kuih Kacang/Kasturi



Buat kuih ni sebab ada lebihan kacang rebus masa buat bubur haritu....Kuihni bukan fav. dan ni pertama kali buat sebab tak nak membazir dengan kacang yang dah rebus.....


Makan pun jarang...so tak pasti sedap ke dak.... Buat pun sikit je dan ada yang dah siap bentuk cuma tinggal gorengje dalam peti... Pastinya lebih besar saiz dari yg dijual....


Resepi saya ambil dari Resepi Juadah warisan nenek cuma saya tambah 3 sudu tepung gandum dan masukkan sedikit kelapa parut.


Bahan2
90 g gula
600ml air
12 g kacang hijau direndam 4 jam
2 helai daun pandan
minyak
(saya tambah)
3 sudu tepung gandum
1 cawan kelapa parut




Bahan Kulit
3 sudu tepung gandum
garam secukup rasa
sedikit air
(saya tambah)
1 sudu tepung beras


Cara
1.Rebus kacang hingga empuk
2.Masukkan gula dan daun pandan, guna api kecil gaul hingga gula larut.
3.Biar sejuk masukkan sedikit tepung dan kelapa parut, bentuk  bulat dan leper.
4.Bancuh bahan kulit (tidak terlalu pekat @ cair)
5.Celup adunan dalam tepung dan goreng hingga kekuningan.


Selamat mencuba

1 comment:

  1. kak ham..nk skit kuih ni feberet hubby..penah buat tapi fail..ngehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails